HypnoBirthing Utrecht

Leer in ultieme ontspanning te gaan en zacht en bewust te bevallen

Veelgestelde vragen

Wat is HypnoBirthing?
HypnoBirthing is een bevallingmethode die je als ouders voorbereidt op een zachte geboorte. In HypnoBirthing lessen leer je technieken van diepe ontspanning, visualisatie en zelfhypnose. Al deze zijn ontworpen om je te helpen een meer comfortabele geboorte te bereiken. HypnoBirthing bevordert een kalme, rustige en natuurlijke zwangerschap, geboorte en binding met je kindje.

In welke periode van mijn zwangerschap kan ik het best de cursus volgen?
Eigenlijk kan je niet vroeg genoeg beginnen met de prenatale binding. Zodra je ontspannen bent en zelfvertrouwen in de geboorte hebt, zal je ongeboren baby zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Ik ben al 35 weken (of langer) zwanger en zou toch heel graag met HypnoBirthing bevallen, wat zijn mijn opties?
Neem zsm contact met ons op, je zou bijvoorbeeld een privécursus kunnen doen.

Wat maakt HypnoBirthing anders dan  andere bevalling bereidingsmethoden/ zwangerschapscursussen??
In tegenstelling tot andere bevalling methoden die je leren hoe om te gaan met pijn, is HypnoBirthing gebaseerd op de vooronderstelling dat de bevalling niet per se pijnlijk hoeft  te zijn als je goed voorbereid en ontspannen bent. Pijn wordt namelijk veroorzaakt door hormonen, die door angst gecreëerd worden en als je in plaats daarvan, angst loslaat en de endorfinen: de ‘feel good’ hormonen rijkelijk door je lijf gaan, dan is er veel minder pijnbeleving. Je bent meer in staat om verwachtingen van lange, pijnlijke arbeid te veranderen en te vervangen met de verwachtingen van een meer comfortabele geboorte.
In plaats van vermoeiende, oppervlakkige ademhaling en de afleidingstechnieken van typische “voorbereide bevalling” programma’s, leer je een diepe buikademhaling  (waarbij je ruimte geeft aan de spieren van je lichaam) en totale ontspanning, zodat je werkt  in harmonie met je lichaam en je baby.

Waarom geen 1-daagse cursus?
HypnoBirthing leer je echt niet in 1 dag. De originele methode is goed uitgedacht door hypnotherapeute Mary Mongan en wordt bewust verspreid over meerdere momenten. Dit zorgt ervoor dat de informatie in je hersenen op een diep niveau kan beklijven, en dat je erover gaat nadenken, anders gaat voelen en dit weer in een vervolgsessie meeneemt, elkaar op een nieuwe manier inspireert en die volgende les weer op een veel dieper niveau in je hersenen binnenkomt.
Wij hebben bewust gekozen  om de originele HypnoBirthingcursus te geven en niet een afgeleide, 1-daagse cursus, waarin je, volgens ons, gewoonweg minder goed voorbereid kan worden.

Moet mijn partner mee? En hoe wordt hij betrokken?
Wij zien het liefst dat partners meekomen naar de cursus, omdat zij volgens HypnoBirthing een integraal onderdeel vormen van de geboorte. Je geboortepartner is degene die bij de geboorte aanwezig zal zijn. Dit kan dus ook je vriendin, moeder, doula of zus zijn.

Je geboortepartner leert om jou makkelijk in een diepe ontspanning te brengen en er weer uit te halen. Partners krijgen wetenschappelijke uitleg over het belang van onstpanning tijdens de geboorte. Je geboortepartner leert speciale massagetechnieken, waarmee er heel makkelijk endorfines vrijkomen in jouw lichaam.  Partners leren met kennis en vertrouwen zorgverleners te woord te staan: wanneer stel je vragen, wat kan je vragen en wanneer moet je het aan hen overlaten.

Er zijn soms aanstaande vaders die twijfelen of ze zich hierin kunnen vinden. Onze ervaring is dat twijfelaars na de eerste les al ‘om’ zijn. HypnoBirhting is immers vooral een erg praktische cursus waarbij niet alleen inzicht wordt verkregen in het geboorteproces, maar ook veel handvatten worden gegeven over hoe haar het best te ondersteunen en er vervolgens echt samen voor te gaan.

Het is dus helemaal niet erg om een partner mee te nemen, die er, in eerste instantie, tegenop ziet. Partners vinden het vaak erg prettig dat ze écht deelnemen aan het geboorteproces.

Ben ik bewusteloos tijdens HypnoBirthing?
Je bent absoluut nooit onbewust tijdens zelfhypnose. Het is een verkeerd beeld van hypnose (gevoed door t.v.programma’s en hypnoseshows).  De HypnoBirthing moeder is diep ontspannen, maar ze is ook een actieve deelnemer. Al ben je heel diep ontspannen, je blijft volledig bewust en je kunt altijd kiezen om terug te gaan naar je alerte staat of ervoor te kiezen om mobiel te worden wanneer je dat wil. HypnoBirthing moeders ervaren vaak dat zij tijdvervorming meemaken (net als je geconcentreerd met je werk bezig bent en de tijd uit het oog verliest)  en dat ze niet worden afgeleid door andere mensen of hun geboorte-omgeving, terwijl zij zich concentreren op het geboorteproces en de baby.

Ik krijg vanwege  medische redenen een bevalling onder gyneacologische zorg.  Of wat nou als er onverhoopt door bijzondere omstandigheden een medische interventie nodig is? Is HypnoBirthing dan nog steeds nuttig voor mij?
Absoluut. De dingen die je leert bij HypnoBirthing zullen je helpen om ook in een medische setting makkelijker en dieper te ontspannen en dat is goed voor jou en je baby. Je zult merken dat je beter in staat om kalm te blijven en in controle. Moeders die geplande keizersnedes om medische redenen nodig hebben, vertellen dat ze voor, tijdens en na de procedure helemaal ontspannen waren. Veel vrouwen melden dat ze weinig of geen medicatie na de geboorte nodig hadden, en dat hun lichaam heel voorspoedig herstelde.

Is het waar dat ik een pijnloze bevalling met HypnoBirthing zal ervaren?
HypnoBirthing belooft geen pijnloze bevalling, maar veel HypnoBirthing moeders doen verslag van een relatief pijnloze bevalling of een die ze makkelijk aankonden. Wanneer de oorzaak van de pijn (namelijk angst) weggehaald wordt, onstpannen de geboortespieren zich, waardoor je baarmoedermond soepeler open gaat.  Een ontspannen moeder zal veel endorfinen en oxytocine aanmaken, waardoor er geen verkramping optreedt, maar het meer ervaren wordt als een druk of een samentrekking van spieren. Ze werken mee met hun lichaam in plaats van te vechten tegen de pijn, waardoor de hele beleving anders wordt.

Is de HypnoBirthing cursusleidster gecertificeerd om deze cursus te geven?
Via http://www.hypnobirthing.com/netherlands.asp weet je zeker dat iemand aangesloten is bij het HypnoBirthing Instituut en aan de jaarlijkse scholingseisen voldoet.
Heb je vragen over HypnoBirthing kan je ze ons ook mailen.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s